Dat deelde Apple's CEO Steve Jobs dinsdag tijdens Mac World Expo in San Francisco zijn gehoor van 5.000 Mac-aanhangers mee. Van alle aangekondigde producten was de introductie de afgelopen weken al uitgelekt. De nieuwe hard- en software moeten de verkopen, die het laatste halfjaar ingezakt zijn, weer een impuls geven.

De introductie van het nieuwe besturingssysteem Mac OS X, dat volgens analisten cruciaal is voor het herstel van het bedrijf, heeft echter opnieuw vertraging opgelopen. De uitbreng van het OS, dat op 129 dollar wordt geprijsd, staat nu voor 24 maart gepland, een uitloop van nog een maand. Pas vanaf juli zal het nieuwe besturingssysteem vooraf worden geïnstalleerd op computers.

Met de vier nieuwe PowerMacs, waarvan de snelste van een processor van 733 MHz wordt voorzien, doorbreekt Apple de grens van 500 MHz waarop het tot nu toe was blijven steken. "We zijn anderhalf jaar op 500 MHz blijven zitten, en dat is te lang", zo erkende Jobs tijdens zijn keynote speech.

Hoewel Apple steevast claimt dat het aantal megaherz niet allesbepalend is voor de snelheid van computers, werd de kloof met de 'Wintel'-computers ook volgens Jobs te groot. Jobs hield tijdens zijn presentatie een wedstrijdje tussen de nieuwste PowerMac en een computer met een Intel Pentium 4 1,5 GHz-processor.

De Apple slaagde er twaalf seconden eerder dan de Pentium 4-pc in om een complexe 3D graphic op het scherm te krijgen. De test onderstreepte volgens Jobs 'de mythe van de megaherz'. De goedkopere twee modellen van de nieuwe serie (met 466 en 533 MHz) zijn per direct in de verkoop gegaan, de duurdere twee (667 en 733 MHz) worden vanaf februari verkocht.

DVD-brander in topmodel PowerMac

De PowerMacs worden verder voorzien van cd-branders. Jobs erkende eerder dat Apple op dit punt de boot heeft gemist. Het concern had ingezet op dvd-spelers, maar de behoefte aan branders bleek onder consumenten veel groter. PC-producenten als Hewlett-Packard speelden daar op in met ingebouwde branders in nieuwe systemen.

Daar begint Apple nu dus ook mee. "We zijn er laat mee, maar we maken nu gelijk een forse sprong", zo hield Jobs zijn gehoor voor. Het topmodel van de nieuwe PowerMacs (geprijsd op 3500 dollar, ofwel 8100 gulden) wordt dan ook voorzien van wat Apple een 'SuperDrive' noemt, een gecombineerde brander voor zowel cd's als dvd's. De gebrande dvd's kunnen volgens het bedrijf in alle reguliere dvd-spelers worden bekeken.

Naast de PowerMacs introduceerde Jobs tijdens zijn speech nieuwe PowerBooks, die voor het eerst een G4 processor zullen bevatten. Het apparaat is vervaardigd van titanium en wordt voorzien van een beeldscherm van 15,2 inch. De PowerBooks, die zo'n tweeënhalve centimeter dik zijn, komen in versies van 400 en 500 MHz. Het duurste model gaat eveneens 3500 dollar kosten.

Om de brand-mogelijkheden van de PowerMac optimaal te benutten, heeft Apple twee nieuwe programma's uitgebracht. Het gratis iTunes is een MP3-speler/brander, met iDVD kunnen films gemaakt worden.

PC aan vooravond nieuwe 'gouden eeuw'

Hoewel ouderwets negatief over de Wintel-concurrentie (de nieuwe PowerMac wordt aangeprezen met de mededeling dat het apparaat cd's, dvd's én Pentiums brandt), onderstreepte Jobs dinsdag het rooskleurige betoog van Intels CEO Craig Barrett enkele weken geleden over de toekomst van de pc.

De serie winstwaarschuwingen van pc-producenten in het laatste kwartaal van 2000, waaronder twee keer Apple, leidde tot kritische beschouwingen over het einde van de pc. Jobs is het daar, uiteraard, niet mee eens. "De pc staat op drempel van het tijdperk van haar derde 'gouden eeuw', de digitale lifestyle", zo zei hij. "Het zal in huishoudens het centrale apparaat worden waarop allerlei randapparatuur wordt aangesloten."