Contois Music and Technology stelt dat Apple inbreuk pleegt op zijn patent 5.864.868, dat in 1996 werd aangevraagd en in 1999 werd toegekend, zo meldt AppleInsider. In dit patent wordt een vinding beschreven voor het met de computer (via een userinterface) benaderen van muziek die op een extern apparaat is opgeslagen. Precies wat iTunes doet dus.

Volgens Contois weet Apple dondersgoed dat het fout zit. De aanklager stelt dat het systeem in 1995 en 1996 werd gedemonstreerd aan een aantal mensen, onder wie (toekomstige) werknemers van Apple. Zij hebben zich duidelijk laten inspireren door de demo, zo luidt de aanklacht.

ITunes begon zijn carrière in 1999 onder de naam SoundJam van de maker Casady & Greene. Apple kocht dit programma en zijn ontwikkelaars in 2000 en doopte het in 2001 om tot iTunes.

Het is niet voor het eerst dat Apple in de juridische problemen komt vanwege iTunes. Zo is het bedrijf uit Cupertino in een strijd verwikkeld met Apple Corporation (bekend van de Beatles) en is het aangeklaagd door een firma uit Hong Kong dat beweert dat Apple drm-octrooien heeft geschonden. Tot slot stelt een Franse consumentengroep dat Apple met zijn iTunes Music Store de Europese wetten overtreedt.