De nieuwe versie van de iPhone-app van iDisk, Apple's online opslagdienst, onderdeel van MobileMe, laat gebruikers hun eigen muziekbestanden streamen naar iPhone, iPad of iPod Touch. De mp3- en aac-bestanden zijn te streamen op de achtergrond, terwijl andere apps in gebruik zijn. Ook 'weet' de iPod-applicatie nu dat hij een bestand vanuit iDisk afspeelt.

Volgens internetondernemer Michael Robertson van MP3Tunes heeft Apple de functie toegevoegd om uit te testen hoe ver het kan gaan zonder dat de muziekmaatschappijen in verweer komen. "Dit is in strijd met de eisen van platenlabels die een aparte licentie voor elke streamingdienst willen afsluiten", schrijft Robertson. De internetondernemer, eind jaren 90 oprichter van Mp3.com, heeft het zelf ook al jaren aan de stok met platenlabels vanwege MP3Tunes, waarbij gebruikers hun muziekbestanden online opslaan en kunnen streamen en downloaden via tal van apparaten.

Labels willen licenties

Onder meer Universal Music Group heeft online muziekdiensten eerder laten weten dat het opslaan van reservekopien en downloaden van muziekbestanden onder beperkingen is toegestaan, maar het streamen van muziekbestanden vereist een nieuwe licentie met een tarief per stream.

Volgens Robertson staat Apple nu voorlopig zonder licentie onbeperkt delen van muziek en het afspelen op toestellen toe. Apple probeert met de iDisk-app volgens Robertson uit "wat de grenzen zijn en wat ze kunnen doen zonder dat de platenlabels protesteren". Apple heeft nog niet op gereageerd.

iTunes in de cloud

Apple voert intussen nog steeds onderhandelingen met de entertainindustrie over streamingdiensten, niet alleen van muziek maar ook van video. Door strubbelingen rond het videogedeelte zou de streamingdienst vertraging hebben opgelopen, meldt CNet op basis van bronnen die bekend zijn met de gesprekken.

Volgens Robertson is de streamingfunctie in de iDisk-app nog lang niet de 'iTunes in de cloud', waarover al jaren geruchten gaan. Zo is er nog geen geautomatiseerde manier om alle muziek uit iTunes-bibliotheken naar een iDisk-account te uploaden. Uploaden moet door bestanden te selecteren en ze via de browser te uploaden. Ook ontbreekt ondersteuning voor playlists. Ook lijkt er nog geen manier te zijn om een hele lijst met muziekbestanden achter elkaar af te spelen.