Die goede tijding bracht de tijdelijke topman Steve Jobs op de jaarlijkse MacWorld Expo in San Francisco. Hoewel de definitieve cijfers pas over een week bekend zijn, verwacht Jobs dat Apple een winst zal boeken van 45 miljoen dollar over een omzet van ruim anderhalf miljard. Jobs waarschuwde wel voor al te veel optimisme. Hij wees erop dat het tweede kwartaal (dat eindigt op 30 maart) traditioneel een zwakke periode voor Apple is.

Niet alleen gebruikers verwelkomden het nieuws: op de effectenbeurs in New York ging het aandeel Apple maar liefst twintig procent omhoog.

De goede resultaten zijn volgens Steve Jobs het gevolg van vergaande kostenbesparingen die vorig jaar al zijn ingezet en een algemeen herstel van de omzet in recente kwartalen. Ook loopt de verkoop van de nieuwste Power Macintoshes, de G3-serie, beter dan was verwacht. Apple had verwacht na de introductie in november ongeveer 53.000 van deze computers met de PowerPC 750-processor te verkopen: uiteindelijk gingen er 133.000 G3's over de toonbank.

Verder levert de samenwerking met CompUSA (de grootste computerwinkelketen van de Verenigde Staten) meer op dan was verwacht. CompUSA heeft in 57 filialen al een speciale Apple-afdeling opgezet. Eind volgende maand moeten alle vestigingen van zo'n Mac-hoekje zijn voorzien.

Tegenover het goede nieuws uit de Verenigde Staten staan tegenvallende resultaten uit Azië en dan vooral Japan. De regio scoorde tussen de 13 en 14 procent minder dan was verwacht. Azië, met inbegrip van de Japanse markt, is goed voor 20 procent van Apple's omzet.

Nieuwe producten

Op de MacWorld Expo is een stroom aan nieuwe producten geïntroduceerd.

Apple heeft de laatste hand gelegd aan een update voor de meest recente versie van zijn besturingssysteem. Mac OS 8.01 wordt in februari verwacht en zal op CD-ROM gratis beschikbaar worden gesteld aan de geregistreerde gebruikers van versie 8.0. Jobs liet doorschemeren dat de update mogelijk al eerder van Apple's website kan worden gedownload.

De update biedt ondersteuning voor Digital Video Disc (de opvolger van de CD-ROM), een nieuw diskformaat (HFS+) en de lange bestandsnamen uit Windows 95. 8.01 is verder voorzien van een nieuwe Java Virtual Machine (compatibel met Sun JDK 1.1.3). Microsoft Internet Explorer wordt verscheept als standaardbrowser bij het Mac OS, maar op de CD-ROM is ook de laatste versie te vinden van Netscape Communicator 4.04.

De laatste versie van Internet Explorer (4.0) voor de Mac is inmiddels door Microsoft uitgebracht (download via Active Setup of configuraties op maat).

Ook zo goed als klaar is versie 3.0 van de multimedia-systeemsoftware QuickTime. Nieuwe voorzieningen zijn ondersteuning voor 'streaming video' via het Internet (tot 30 beelden per seconde) en de integratie van PureVoice, een compressietechnologie van Qualcomm voor audiobestanden.

In maart brengt Microsoft Office 98 voor de Macintosh uit. In tegenstelling tot de vorige versie is deze nieuwe Office geen letterlijke vertaling van het pakket voor Windows, maar geheel opnieuw geschreven voor de Mac. De Mac-editie kent dan ook onderdelen die in de versie voor Windows ontbreken. Zo is er 'drag-and-drop' installatie, een verbeterde thesaurus, spelling- en grammaticachecker op basis van natuurlijke taal en de mogelijkheid om tabellen en grafieken te tekenen met de muis of een pen-op-het-scherm.

Connectix heeft een nieuwe versie klaar van zijn Virtual PC. Met 2.0 is er nu al ondersteuning voor Windows 98, de komende versie van het besturingssysteem voor PC's. Connectix belooft een snelheidsverbetering van 25 tot 40 procent ten opzichte van de eerste Virtual PC.

Op de MacWorld Expo zullen meer dan vijftig nieuwe programma's het licht zien, waaronder een aantal spellen. "Ik geloof dat het oude management van Apple niet zo van spelletjes hield", verklaarde Jobs, "maar de huidige top is er dol op."

De 'game-loving' Jobs kon niet zeggen of de top binnenkort wordt versterkt met een echte topman, waar Apple al sinds het vertrek van Gil Amelio naar op zoek was. Op de televisie was te zien hoe de bebaarde tussenpaus boos wegliep uit een programma van de Amerikaanse zender NBC waar Jobs over het gebrek aan een nieuwe topman aan de tand werd gevoeld.