"Het Eerste Amendement (het recht op vrije meningsuiting) heeft weer gezegevierd" , jubelt de Amerikaanse advocaat Terry Gross. "Iedere internetjournalist heeft baat bij deze schikking".

Gelekte informatie

Apple klaagde ThinkSecret in 2005 aan nadat Apple-medewerkers vertrouwelijk informatie naar de site hadden gelekt. Het ging bijvoorbeeld om gespecificeerde informatie over nieuwe producten als KeyNote 2.0, iSync en de Mac Mini. De site is na drie jaar procederen gesloten, maar hoofdredacteur Nick Ciarelli (22) hoeft de namen van de medewerkers niet vrij te geven zoals Apple dat eerder eiste. Ook ontving hij een onbekende financiële schikking.

'Apple kon de zaak niet winnen'

Verschillende blogs spreken van een verlies voor ThinkSecret, maar de advocaat wil daar niets van weten. "Apple heeft aangestuurd op een deal omdat ze wisten dat ze zouden verliezen. Wat we er nu aan overhouden, is een behoorlijke smak geld." Dat geld gaat nu hoofdzakelijk naar Ciarelli.

Volgens zijn advocaat is hij 'zeer tevreden'. "Nick wilde zich sowieso binnenkort ergens anders op gaan concentreren. Hij is vanaf zijn dertiende met ThinkSecret bezig geweest." Ciarelli concentreert zich nu verder op zijn studie aan Harvard Universiteit en wil in de toekomst een breder georiënteerde journalist worden.

Verschoningsrecht hetzelfde voor internetjournalistiek

Ciarelli heeft zijn bronnen uiteindelijk nooit hoeven vrijgeven. In mei 2006 oordeelde een rechtbank in Californië dat internetjournalisten en bloggers hetzelfde recht op bescherming van bronnen hebben als traditionele media.