Een nieuwe functie in Mac OS X versie 10.5, met codenaam Leopard, is onder meer Time Machine waarmee alle bestanden op de Mac automatisch als backup worden opgeslagen. De bestanden kunnen later worden teruggehaald als ze beschadigd zijn geraakt of zijn gewist door als het ware terug in de tijd te gaan.

Ook nieuw in Leopard is de functie Spaces. Dit is een nieuwe manier om snel tussen programmavensters te schakelen. Verder is het mailprogramma uitgebreid met meer dan dertig sjablonen en is het programma Ichat uitgebreid met de mogelijkheid om live diavoorstellingen en video's af te spelen.

"Functies zoals Time Machine en Spaces zijn goede voorbeelden van de toonaangevende rol die Mac OS X speelt bij de innovatie van besturingssystemen", verklaarde Apple-directeur Steve Jobs tijdens de demonstratie.

Leopard wordt standaard geleverd met 64-bits ondersteuning en een uitgebreide versie van Boot Camp, de software waarmee Windows op Intel-Macs geïnstalleerd kan worden. Leopard wordt in het voorjaar van 2007 op de markt verwacht.

Leopard Server

Van Mac OS X 10.5 wordt ook een serverversie uitgebracht. Leopard Server, dat eveneens in het voorjaar van 2007 op de markt zal komen, is onder meer voorzien van de nieuwe functies Server Assistant en Server Preference. Daarmee kunnen gebruikers zonder technisch inzicht met een paar muisklikken een server configureren, aldus de fabrikant.

Leopard Server is de onder meer voorzien van een gedeelde agendafunctie ICal Server, de zoekfunctie Spotlight Server en Podcast Producer.