Het blijft een fenomeen dat eindelijk alleen Apple steeds opnieuw voor elkaar krijgt. Eigenaren van iOS-apparaten updaten massaal naar de laatste iOS-versie 7. De razendsnelle adoptie maakt het bijvoorbeeld voor ontwikkelaars gemakkelijker om hun apps te maken voor de meest recente versie van het mobiele besturingssysteem.

Explosieve adoptie

Bij de release van iOS 7 in september leverde de massale belangstelling in eerste instantie grote problemen op. Downloads werden afgebroken, duurden heel lang of iOS 7 werd helemaal niet gevonden. Maar al snel liep de teller op: afgelopen december draaiden driekwart van de iPhones en iPads de laatste iOS-versie en intussen staat de teller op 85 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Apple die het bedrijf baseert op een zeven dagen durende meting tot 23 maart via de Apple App Store. Er is niet bekend gemaakt hoeveel van hen ook update 7.1 hebben geïnstalleerd.

Bij de voorgaande versie iOS 6 was het niet anders. Na negen maanden draaide in juni vorig haar al 93 procent van alle iOS-apparaten iOS 6. De sneller adoptie wordt mede aangedreven doordat Apple baas is over de eigen hard- en software.

Android lukt het niet

Bij concurrent Android moet altijd gewacht worden op losse releases van fabrikanten. Dat is terug te zien in de cijfers: Jelly Bean dateert van juli 2012 en draait nu pas op 62 procent (4.1, 4.2 en 4.3 bij elkaar opgeteld) van de Android-toestellen. De nieuwste Android-versie KitKat, uit oktober 2013, staat mede vanwege zijn schaarse beschikbaarheid op slechts 2,5 procent.