De Consumentenbond diende in januari een klacht in over vermeend misbruik van de economische machtspositie door Apple. Volgens de bond kunnen consumenten die muziek via iTunes kopen, deze alleen afspelen op een iPod. Volgens de NMa klopt dat argument helemaal niet.

"Consumenten die muziek inkopen via de internetwinkel van Apple kunnen én mogen deze ook op andere apparatuur dan een iPod afspelen", zo stelt René Jansen van de NMa.

"Ook kunnen consumenten muziek die ze bij andere muziekwinkels hebben gekocht, overzetten naar een iPod. Van koppelverkoop is daarom geen sprake."

De Consumentenbond is teleurgesteld over het besluit van de NMa. Het is geen koppelverkoop omdat de beveiligingstechnologie op de muziekbestanden van iTunes te omzeilen is door de liedjes op een cd te branden en vervolgens weer te kopiëren naar de computer, stelt de bond.

"Hoewel Apple in de voorwaarden verbiedt om de beveiligingstechnologie te omzeilen of te wijzigen, gaan we toch niet in hoger beroep", aldus Consumentenbond-woordvoerder Ewald van Kouwen. "Door alle commotie heeft Apple aangegeven opnieuw naar de slotjes en de voorwaarden te kijken." Bovendien wordt de klacht van de Consumentenbond nog behandeld bij de Consumentenautoriteit.