Apple claimde over geheel december een marktaandeel van 7,3 procent, meldt Net Applications. De onderneming houdt voor 40,000 websites bezoekstatistieken bij. Het cijfer vertegenwoordigt een forse stijging sinds november en een stijging van 28 procent sinds het begin van 2007. Een jaar geleden lag het marktaandeel van OS X nog slechts op 5,7 procent.

Apple heeft de forse stijging te danken aan kerstcadeautjes, analyseerde Net Applications op zijn site. "Het beste nieuws kwam voor Apple aan het einde van de maand," stelde de firma. Op 30 en 31 december claimde Apple een marktaandeel van 8,01 procent. "Dat vertegenwoordigt een stijging van 18 procent ten opzichte van november."

Microsofts Windows besturingssysteem domineert nog altijd de markt. Net Applications telde dat 91,8 procent van de bezoekers Windows gebruikt, maar dat cijfer was wel gedaald ten opzichte van de 92,4% procent uit november. Sinds het begin van vorig jaar heeft Windows meer dan 2 procentpunten van zijn marktaandeel verloren.

Het inmiddels zes jaar oude Windows XP draait op 76 procent van de computers. In december doorbrak Windows Vista eindelijk de 10-procent barrière, en eindigde op 10,5 procent van de markt.

Naast OS X deed ook Apple's Safari browser het goed. Van 4,3 procent groeide de browser naar 5,6 procent marktaandeel in december. De browser is sinds juni beschikbaar voor zowel Windows als OS X.

De open source Firefox browser van Mozilla staat inmiddels op 16,8 procent. Microsofts Internet Explorer verloor zo'n 4 procentpunten marktaandeel en stond in december op 76 procent. Het verlies ging voornamelijk naar Safari en Firefox.