Apple wordt beschuldigd van belastingfraude in Italië. Het zou gaan om het verbergen van in totaal ruim 1 miljard euro voor de lokale belastingdienst, meldt het Italiaanse tijdschrift L'Espresso. Dat bedrag is verdeeld over twee jaar: 206 miljoen euro in 2010 en 853 miljoen euro in 2011. De controle op de belastingontduiking is door de fiscus in gang gezet.

'Belastingontduiking, geen ontwijking'

De Italiaanse tak van Apple heeft volgens bronnen van L'Espresso een deel van zijn winst doorgespeeld naar Apple Sales International (ASI). Die dochteronderneming is in Ierland gevestigd en is verantwoordelijk voor de verkoop van Apple-producten in heel Europa. Waar constructies van belastingontwijking aan de orde van de dag zijn bij techbedrijven, wordt ditmaal gesproken van ontduiking.

Apple reageert vol vertrouwen op het lopende onderzoek. “Apple betaalt belasting over elke dollar en euro die het heeft. Wij worden voortdurend gecontroleerd door overheden over de hele wereld. De Italiaanse belastingautoriteit heeft Apple al gecontroleerd in 2007, 2008 en 2009 en bevestigt dat wij volledig voldoen met de OESO-documentatie en aan transparantie-eisen. Wij zijn ervan overtuigd dat de huidige herziening tot dezelfde conclusie zal komen”, luidt het statement tegenover persbureau Reuters.

Italiaans precedent met Dolce & Gabbana

In Italië, dat zoals zoveel Europese landen gebukt gaat onder de crisis, worden meer belastingconstructies onder de loep gehouden door de fiscus. In juni lagen modeontwerpers Domenico Dolce en Stefano Gabbana zwaar onder vuur voor het niet betalen van eveneens circa 1 miljard euro aan belasting.

Net als Apple nu, ontkenden zij. De rechtbank dacht hier echter anders over en veroordeelde de twee topdesigners tot een gevangenisstraf van een jaar en acht maanden. Het hoger beroep in die zaak loopt nog.