Apple en Oracle maakten vrijdag bekend dat Apple het onderhoud en de ontwikkeling voor de toekomstige Java versie 7 overdraagt aan Oracle. De bedrijven doen dat via een versie van OpenJDK voor de Mac. De huidige versie blijft beschikbaar via Apple.

Het is onduidelijk of Apple ook updates voor die versie blijft uitgeven. Als dat zo is, dan zal dat na de lancering van Mac OS X Lion waarschijnlijk alleen nog zijn voor Mac OS X Snow Leopard. Apple onderhoudt standaard alleen de laatste twee versies van zijn besturingssystemen.

Goed werkende virtuele machine

Apple blijft bijdragen aan de belangrijkste onderdelen, gereedschappen en technologie voor een implementatie van Java 7 op de Mac. Daaronder vallen een 32- en 64-bits Java HotSpot virtuele machine, bibliotheken, de netwerkstack plus de basis voor een grafische client voor OpenJDK.

Door de samenwerking tussen de bedrijven zijn Mac-gebruikers verzekerd van een goed werkende Java virtuele machine op hun systeem, zo stelt Bertrand Serlet, vicepresident softwareontwikkeling bij Apple. Hij geeft daarnaast aan dat Mac-gebruikers die de meest up-to-date en veiligste versie van Java willen gebruiken die in het vervolg direct bij Oracle kunnen downloaden.

Drie grootste namen in de softwareindustrie

Hasan Rizvi, vice-president ontwikkeling bij Oracle, zegt in een verklaring blij te zijn over de samenwerking met Apple. “De beschikbaarheid van Java op Mac OS X speelt een belangrijke rol in de cross-platform belofte van het Java-platform. De Java-gemeenschap kan er zo p vertrouwen dat de Java-omgeving ook in de toekomst beschikbaar blijft op de Mac”, aldus Rizvi. Omdat ook IBM vorige maand al toezegde om mee te gaan werken aan de OpenJDK staan volgens hem nu de drie grootste namen in de softwareindustrie achter het ontwikkelplatform.

Eind vorige maand maakte Apple bekend te stoppen met het ontwikkelen van een virtuele Java-machine voor Mac OS X. Het bedrijf deed dat in stilte en maakte nooit exact bekend waarom. Ook Oracle hulde zich in nevelen over een eventuele eigen versie van de Java VM voor Mac OS X waardoor Mac-gebruikers in het ongewisse bleven over de toekomst van Java op het platform.