Zowel NRC Handelsblad als de Belgische uitgever Roularta, die onder andere het opinieblad Knack uitgeeft op de iPad, hebben een brief ontvangen van Apple waarin de bedrijven gesommeerd worden de verkoop van abonnementen via de App Store te laten lopen. Zo strijkt Apple ook 30 procent van de abonnementsverkoop op. Tot nu toe werd er alleen een commissie van 30 procent geheven voor de verkoop van applicaties via de App Store.

Aan de Vlaamse krant De Tijd laat Roularta weten hier niet akkoord mee te gaan. De uitgever werkt op dit moment aan een abonnementensysteem voor Knack in wil dat via een eigen service aanbieden. Daar komt bij dat Apple app-updates van zowel NRC als Roularta weigert door te voeren in de App Store als ze niet akkoord gaan met de nieuwe voorwaarden.

Kamervragen

NRC waarschuwt dat abonnees per 1 april (geen grap) hun krant waarschijnlijk niet meer kunnen lezen via een iPad-app. De krant overweegt de digitale krant te ontsluiten via de browser als Apple doorzet. Dat kan bijvoorbeeld via een html5 web app zoals bijvoorbeeld De Pers en de Kampioen doen.

Chef internet Ernst-Jan Pfauth zegt op nrc.nl dat hij Apple op deze manier veel te dominant vindt worden. Roularta laat "het er niet bij zitten" en tegen De Tijd zegt een andere Belgische uitgever, Corelio, dat het enthousiasme voor de iPad nu wel flink wordt getemperd. De krant moet en meer geld afstaan aan Apple en verliest het direct contact met zijn klanten omdat Apple tussen de lezer en de uitgever in gaat zitten.

VVD Tweede Kamerlid Afke Schaart twittert dat ze dit "killing voor innovatie" vindt. Ze gaat het Kabinet vragen hier iets aan te doen. Apple kon niet direct ingaan op een verzoek om commentaar.