De National Music Publishers' Association (NMPA) wil via de Amerikaanse auteursrechteninstantie afdwingen dat online muziekwinkels meer royalties afdragen aan muziekuitgevers, meldt Fortune. Aanstaande donderdag doet de CRB hierover uitspraak, maar Apple heeft laten weten niet akkoord te gaan met deze prijsverhoging. De NMPA wil dat online muziekdiensten 15 dollarcent per verkocht nummer afdragen in plaats van het huidige tarief van 9 cent.

We sluiten de zaak

Apple wil de prijs van 99 dollarcent per nummer niet verhogen, want Cupertino beredeneert dat de online muziekmarkt nog niet solide genoeg is om de prijs van liedjes omhoog te gooien. Daarnaast voelt Apple er ook niets voor om de extra 6 cent per nummer uit eigen zak te betalen.

Eddy Cue, vice president van iTunes, geeft aan (pdf, zie pagina 4) dat Apple al meerdere keren duidelijk heeft gemaakt dat ze in deze muziekbusiness zitten om geld te verdienen. Het is volgens hem dan ook waarschijnlijk dat ze de iTunes-winkel dicht gooien als er geen geld meer kan worden verdiend met de online verkoop van muziek.

Niet toevallig

De uitspraak van Cue dateert overigens al van april 2007, zo meldt CNET. Het mag daarom op zijn minst uitzonderlijk worden genoemd dat de verklaring van Cue precies twee dagen voor de uitspraak van de CRB publiek wordt.

Van elke 99 cent die Apple ontvangt voor een verkocht nummer gaan er 70 cent naar de platenmaatschappij. Van deze 70 cent gaan er slechts 9 cent naar de artiest of componist.