Na veel kritiek over arbeidsmisstanden in Apple's productieketen, treedt het bedrijf nu direct op als het weer mis gaat, verzekert het techconcern.

In een nieuw rapport meldt Apple dat het toeleverancier Guangdong Real Faith Pingzhou Electronics (PZ) in de ban heeft gedaan nadat er kinderen bleken te werken.

Uitzendbureau en ouders on complot

De door Apple geïnstigeerde inspectie constateerde 74 gevallen van minderjarige werkers en leeftijdsfraude. Sterker nog, het grootste uitzendbureau in de regio bleek samen met ouders van de jeugdige werkers officiële documenten te vervalsen zodat hun minderjarige spruiten aan het werk konden in de fabriek. Apple heeft de relatie met PZ, die elektronische onderdelen levert, verbroken. Ook is melding gedaan van valsheid in geschrifte en leeftijdsfraude door het uitzendbureau, dat daarop z'n licentie moest inleveren, meldt Apple.

Apple kwam vorig jaar onder zwaar vuur na meldingen over massale kinderarbeid en gevaarlijke fabrieken van Chinese leveranciers. Later bleek één van de getuigenverklaringen, die van acteur Mike Daisey, goeddeels uit de duim gezogen.

Misstanden sectorbreed

Dat betekent echter niet dat er geen misstanden zijn. Alhoewel Apple het mikpunt was, is het probleem van kinderarbeid en onveilige fabrieken sectorbreed. Recentelijk kwam ook Samsung onder vuur vanwege minderjarige werknemers bij een Chinese fabrikant. Samsung deed zelf onderzoek maar stelde geen misstanden vast.