Apple ondermijnt zijn geloofwaardigheid in de aanstaande rechtszaak tegen Samsung door met compleet absurde royalty-berekeningen op de proppen te komen. Voor de vijf patenten waar Samsung inbreuk op zou maken is 40 dollar aan royalties voor elk device redelijk, berekent een door Apple ingehuurde expert.

Reality distortion in overdrive

Zelfs patentblogger Florian Müller, doorgaans op de hand van Apple, vraagt zich af of Cupertino niet is doorgedraaid. "Kom op zeg. Reality distortion is nog te zacht uitgedrukt," aldus Müller. De 40 dollar is volgens hem veruit het allerhoogste royaltybedrag dat ooit in een patentzaak is geclaimd.

Apple maakt zichzelf hiermee belachelijk maar ondermijnt ook zijn eigen verweer tegen de 'torenhoge' claims van Samsung. Samsung eist 2,4 procent van elke iPhone (zo'n 12 dollar) voor een licentie op zijn complete GSM, en 3G-patentportfolio van honderden octrooien. Belachelijk, vindt Apple, die bereid is 1 cent te betalen.

Eind maart de tweede ronde

Eind maart gaat de tweede grote Amerikaanse rechtszaak tussen de giganten van start. De eerste zaak eindigde in een klinkende overwinning voor Apple, met een schadevergoeding van ruim 1 miljard dollar. Over de hoogte van dat bedrag en afwikkeling werd nog ruim een jaar door gesteggeld.