De persoon, die zich voordeed als 'worker bee', meldde al ruim voordat Apple het zelf bekendmaakte dat het concern een computer met dubbele processor en een optische, draadloze muis op de markt brengt. 'Worker bee' plaatste zelfs foto's op

Geocities, dat eigendom is van Yahoo.

Apple lanceerde enkele weken geleden tijdens de Macworld conferentie haar nieuwe serie producten. Het was de presentatie waar Steve Jobs de pers bestookte met noviteiten, zoals de kubusvormige PowerMac en vier nieuwe iMacs.

Maar van een echte verrassing was geen sprake meer, omdat veel van de nieuwtjes al in het geruchtencircuit op internet waren verschenen. De informatie van 'worker bee' bleek te kloppen: Apple had inderdaad een computer met dubbele processor ontwikkeld en had inderdaad de alom gekraakte muis vervangen door een draadloze.

Voor het bedrijf dat erom bekendstaat geheimzinnig te doen over nieuwe producten moet het een bittere pil geweest zijn. In een groots opgezette presentatie werd het ene na het andere product getoond, en het publiek reageert vooral met: wisten we al.

Volgens het bedrijf kan alleen iemand de informatie hebben geplaatst die betrokken is bij Apple en een overeenkomst heeft getekend waarin hij verklaart deze info geheim te houden. Apple wil nu de identiteit van de 'worker bee' achterhalen om stappen tegen het lek te ondernemen.

Apple stapte naar de rechter om van Yahoo te vorderen dat het de naam, het email-, IP- en woonadres en het telefoonnummer van het lek afstaat. De rechter heeft Apple in het gelijk gesteld. Geocities wilde bevestigen noch ontkennen dat het door de rechter is gevraagd de gegevens af te staan.

Yahoo stond in het verleden redelijk makkelijk gegevens over haar gebruikers af wanneer met juridische stappen werd gedreigd, maar verscherpte in april haar privacybeleid. De portalsite zal nu alleen informatie afstaan als het bedrijf daartoe door de rechter wordt gedwongen. De bewuste gebruiker krijgt dan van Yahoo vijftien dagen de tijd om tegen de beslissing in beroep te gaan.