Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker IDC. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar daalde het totaal aantal verkochte pc's in de eerste drie maanden van 2002 met 2,7 procent naar 31,4 miljoen exemplaren.

Dell deed het verreweg het beste, zo meldt CNet. Het aantal pc's dat de computerbouwer uit de Amerikaanse staat Texas in het eerste kwartaal verkocht, steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 16 procent naar 4,8 miljoen exemplaren. Dell verstevigt hiermee zijn positie als marktleider in de pc-markt.

Met name in de Verenigde Staten deed Dell het goed: daar groeide de verkoop met 19 procent naar iets meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren.

iMac

Het aantal verkochte Macs in het eerste kwartaal steeg met 5,4 procent vergeleken met een kwartaal eerder en met dezelfde periode vorig jaar. Het marktaandeel van Apple in de Verenigde Staten steeg daarmee van 3,4 procent vorig jaar naar 3,7 procent nu.

De verwachting is dat het marktaandeel van Apple de komende maanden verder zal stijgen. Traditioneel zijn het tweede en derde kwartaal de beste kwartalen voor Apple. Vorig jaar bedroeg het Amerikaanse marktaandeel 4,5 procent in het tweede kwartaal en 4,6 procent in het derde kwartaal.

IDC schrijft de sterke verkoopcijfers van Apple toe aan de introductie van de nieuwe iMac in januari. Van de iMac – model schemerlamp met plat beeldscherm – werden 809.000 exemplaren verkocht. Daarmee steeg Apple van de tiende naar de negende plaats op de lijst van pc-verkopers.

Andere pc-fabrikanten deden het slecht. Alleen IBM kon een kleine groei (2 procent in de VS) laten zien. Hewlett-Packard groeide niet en bleef steken op 1,1 miljoen verkochte exemplaren in de Verenigde Staten.