In het rapport 'Voorspellingen 2015' gaan analisten van het onderzoeksbureau in op de trends waar mobiele ontwikkelaars mee te maken zullen krijgen. De acht trends die genoemd worden, leveren elk een bult extra werk op.

Zo moeten ontwikkelaars bijvoorbeeld rekening houden met het verdwijnen van stand-alone apps. Iedere app zal niet alleen moeten integreren met API's als Google Now en de iOS 8-extenies, maar ook met aggegratie-apps als HomeKit en HealthKit. Alleen teams die nu al flink hebben geïnvesteerd in het werken met deze koppelingen zullen daar goed in slagen, de rest "gaat worstelen om aan te haken", schrijven de analisten.

Verder brengen hardwarematige innovaties als Apple iBeacons, Google Glass, Project Ara en nieuwe processoren als de A8X extra complexiteit met zich mee. "Enerzijds zullen klanten rijkere content en betere games wensen, maar anderzijds moeten ontwikkelaars ook de oude, minder krachtige apparaten van de mainstream blijven ondersteunen."

Forrester ziet weinig heil in de ontwikkelingen bij Microsoft en Amazon. "Deze device ecosystemen kunnen weliswaar opkomen, maar zullen moeite hebben echt populair te worden."

Michael Facemire's Blog