De beschuldigingen waar Allens bedrijf Interval Licensing afgelopen zomer mee is gekomen, zijn volgens de aangeklaagde ondernemingen niet onderbouwd en bovendien veel te breed ingeschoten. De onderneming zou simpelweg met hagel schieten op een groep grote bedrijven, die nauwelijks met elkaar overeenkomen.

Brede aanval op e-commerce

Google en de andere bedrijven hebben een verzoek ingediend om de hele aanklacht ongeldig te laten verklaren. Apple heeft dat nu ook gedaan, meldt onze correspondent in de Verenigde Staten. Interval zou volgens de ingediende motie tegen de patenttrol geen enkele indicatie geven welke producten of diensten van de aangeklaagde bedrijven het geclaimde inbreuk maken.

Ook verzetten de bedrijven zich tegen de onderbouwing van de aanklacht. De gepatenteerde technologieën omvatten breed gedefinieerde - en tegenwoordig algemeen gebruikte - zaken als een browser om nieuws door te nemen, en een systeem om websitebezoekers te wijzen op gerelateerde content of activiteiten van andere gebruikers.

197 gevallen, 4 patenten

De vier patenten zijn tussen maart 1996 en september 2000 ingediend, en tussen maart 2000 en september 2004 toegekend. De indiener (en begunstigde) was het onderzoekslab Interval Research, dat in 1992 is opgericht door Allen en in 2000 is gesloten. De patenten zijn overgeheveld naar Allens bedrijf Interval Licensing. Die stelt nu dat er 197 gevallen van inbreuk zijn op vier patenten die het bezit.

Apple, Google, AOL en Yahoo zouden elk vier patenten hebben geschonden, en Facebook één. De overige bedrijven zijn eBay, Netflix, Office Depot, OfficeMax en Staples, waarvan de laatste 3 leveranciers zijn van kantoorbenodigdheden. Deze vijf aangeklaagde firma's zouden elk twee patenten hebben geschonden. Google's videodienst YouTube is apart aangeklaagd.

Aan de wieg van Google

Interval stelt nog dat het Google heeft geholpen toen dat bedrijf net begon. In de aanklacht beweert het bedrijf van Microsoft-oprichter Allen dat het in 1998 Google financiering en assistentie heeft geboden. De aanklacht bevat een screenshot van Google's About-pagina uit 1998, het jaar waarin Google als bedrijf is gevormd. Op die pagina wordt Interval genoemd als één van de vier financiers én als één van de twee externe partijen waarmee Google samenwerkt.