CEO's Tim Cook en Larry Page hebben achter de schermen de eerste oriënterende gesprekken gehad. Zij kijken naar mogelijkheden om het conflict tussen de twee grootmachten uit de weg te ruimen, melden bronnen aan The Guardian.

De gesprekken komen een week nadat rechter Lucy Koh uitspraak deed in de beruchte Apple vs. Samsung patentzaak, waarbij de iPhone-maker aan het langste eind trok.

Gesprekken lopen op meerdere niveaus

Cook en Page zouden inmiddels een telefoongesprek achter de rug hebben. Terwijl ook werknemers van beide bedrijven op lager niveau kijken naar een oplossing voor het geschil. De strubbelingen tussen Apple en Google begonnen nadat Android in 2009 verscheen en wijlen Apple-CEO Steve Jobs het “een gestolen product" noemde en Google de oorlog verklaarde.

Jobs was razend over het verraad van Google, en in het bijzonder op Eric Schmidt, die ten tijde van de introductie van Android ceo was van Google, maar óók commissaris bij Apple. Google zou naar verluidt de dreigende oorlog nog hebben willen afkopen, maar Jobs wilde daar niets van weten.

De strijd speelt zich nog altijd af op het mobiele vlak. Zo heeft Apple aangekondigd in de toekomst geen gebruik te zullen maken van Google Maps op de iPhone. Het ontwikkelt met behulp van onder meer TomTom een eigen kaartapplicatie voor het komende iOS6. Ook zal YouTube, sinds 2006 in handen van Google, vermoedelijk geen voorgeprogrammeerde iPhone-app blijven.

Nieuwe gesprekken op de rol

Verder houdt Apple Voice Search nog altijd in de wacht om zijn debuut te maken op het besturingssysteem van concurrent Apple. Dat terwijl tests tussen Voice Search en Apples eigen Siri uitwezen dat Googles spraakherkenning wel degelijk werkt. Het afweren van de concurrentie is overigens niet nieuw bij Apple.

Toch liggen er volgens sommigen kansen om deze plooien glad te strijken. De hoop is gevestigd op het feit dat beide CEO's voor een frisse wind kunnen zorgen. Larry Page zwaait sinds april 2011 de scepter bij Google en Apples Tim Cook is pas sinds augustus 2011 de baas. De onderlinge gesprekken hebben vooralsnog niet geresulteerd in formele afspraken, maar volgens eerder genoemde bronnen zijn nieuwe gesprekken reeds gepland.