De huidige markt voor mobiele telefoons en smartphone is slechts lucratief voor twee bedrijven: Apple en Samsung. Apple spant nog steeds eenzaam de kroon: het boekte afgelopen kwartaal 7 miljard dollar bruto winst met de iPhone, goed voor 71 procent van alle winst in de hele markt.

Die trend bestaat al langer, maar Samsung is sterk in opkomst. Samsung, die naast smartphones ook veel feature phones verkoopt, heeft nu ruim 25 procent van de markt qua volume in handen, en haalt 37 procent van alle winsten binnen. Bij elkaar boeken Apple en Samsung dus 108 procent van de winsten in de hele mobiel markt.

Rivalen lijden verlies

Dat dit percentage boven de 100 procent uitkomt wordt verklaard door de concurrentie, die veelal in de rode cijfers zit. Dat geldt voor Nokia, Blackberrymaker RIM, Motorola en Sony. LG draaide quitte met zijn mobieltjes en HTC boekte het afgelopen kwartaal een kleine winst van 275 miljoen dollar, zo becijfert Michael Walkley, analist bij investeringsbank Canaccord Genuity.

In totaal gingen er wereldwijd de afgelopen drie maanden 400 miljoen mobiele telefoons (smart en 'dumb') over de toonbank. De iPhone, zoals gezegd goed voor 71 procent van de winst in de totale markt, is qua volume nog steeds relatief klein met 26 miljoen verscheepte exemplaren, oftewel 6,5 procent van de markt. Samsung verkocht ruim 100 miljoen mobieltjes, waarvan inmiddels meer dan de helft lucratieve smartphones.