Bromwich moet controleren of Apple zich wel houdt aan de door de rechter opgelegde prijsafspraken na de veroordeling voor illegale prijsafspraken omtrent de verkoop van e-books. Maar volgens Apple gaat Bromwich als een olifant door de porseleinkast en overschrijdt hij zijn mandaat. Dit juist nadat de controleur eerder zelf had verklaard dat Apple deuren voor hem dichthoudt.

Maar volgens Apple heeft de toezichthouder op agressieve wijze topmensen binnen het bedrijf benaderd. Dit terwijl hij alleen is aangesteld om het antitrust-beleid van het bedrijf onder de loep te nemen. Bromwich gedraagt zich in de ogen van Apple als iemand die zonder toestemming hiervoor een zo breed en diepgravend mogelijk onderzoek wil instellen. Iets wat zou worden gestimuleerd door zijn voorgestelde uurtarief van 1100 dollar.

Onbevoegd verklaren

Apple verzoekt de rechter nu om Bromwich onbevoegd te verklaren. Dit op grond van de "persoonlijke vooroordelen" die de controleur zou hebben tegen het bedrijf, meldt Reuters. Bromwich zelf wil niet reageren op de zaak, waarin de rechter opnieuw uitsluitsel moet geven.

De verkoop van e-books op iPhones en iPads heeft flinke gevolgen gehad in de uitgeefwereld.