Apple wil geld zien zijn voor zijn patent 'op het updaten van applicaties zonder interactie van de gebruiker'. De Mac-maker heeft dat patent in juni 1995 aangevraagd en in juni 1998 verkregen. Er zijn echter al jaren applicaties en besturingssystemen die zichzelf automatisch voorzien van updates.

Het World Wide Web Consortium (W3C) is bezig een officiële specificatie te ontwikkelen voor webwidgets. Dat zijn kleine applicaties die draaien op bijvoorbeeld websites of in browsers. Die widget-specificatie in wording omvat ook automatische updates.

Overeenkomst of omzeilen

De standaardenorganisatie heeft nu een werkgroep opgezet om het patent van Apple te bestuderen en om eventueel tot een overeenkomst te komen. Dat moet dan wel voor een royalty-vrije specificatie zijn. Apple wil wel een licentie verlenen, maar tegen een vergoeding. De werkgroep heeft ook als taak methodes te vinden om Apple's claims te omzeilen.

Dat is geen makkelijke opgave, want het Amerikaanse patent van Apple is vrij algemeen verwoord: "Een softwareprogramma dat draait op een computer vervangt zichzelf automatisch door een nieuwere versie op een geheel geautomatiseerde wijze, zonder onderbreking van de primaire functie van het programma, en op een manier die volledig transparant is voor de gebruiker van de computer." Het is nog onduidelijk in hoeverre softwaremakers last zullen krijgen van het patent.

Andere updatepatenten

Enkele weken terug is Microsoft aangeklaagd door het Israelische bedrijf Backweb Technologies voor diens patenten uit 1999 op softwareupdates. Dit raakt onder meer de Windows Update-dienst van de Amerikaanse softwaremaker.

In 2004 zijn zowel Microsoft als Apple aangeklaagd voor schending van weer andere updatepatenten, ook uit 1999. Die aanklacht was van het Britse bedrijf BTG International, die de wereldwijde licentierechten heeft voor deze patenten van Teleshuttle Corporation en Teleshuttle Technologies.

Mobiele telefoons

Eind deze maand vind in Barcelona een W3C-bijeenkomst plaats waar ook mobiele widgets worden belicht. Dat zijn dus widgets voor mobiele telefoons. Zowel het W3C als softwareproducenten en telecombedrijven zien daarin een miljardenmarkt. Op de WWW2009-bijeenkomst geven sprekers van onder meer Vodafone, Opera en Telefonica daar presentaties over die mini-applicaties.

Eerstgenoemde is al lid van een samenwerkingsverband van telecombedrijven om een universeel widget-platform te ontwikkelen. Nieuwste lid is de Amerikaanse telecomaanbieder Verizon. Daarmee willen de telco's de diversiteit aan mobiele platformen afdekken en zo applicatieontwikkelaars een universele, grotere doelgroep bieden.