Craig Berger, analist bij de investeringsbank FBR Capital Markets, had afgelopen maand al aangekondigd dat Apple 10 procent minder iPhones zou produceren, maar stelt deze voorspelling nu dus naar beneden bij tot 40 procent. Volgens hem blijkt hieruit dat er minder vraag van consumenten is en dat geen enkel marktsegment zal worden gespaard bij de huidige crisis.

'Enge voorspelling'

Ook onderdelenleveranciers van het Apple-toestel, waaronder Broadcom, Marvell en Infineon, zullen dit kwartaal minder verdienen, meent Berger. Enkele uren na publicatie van Bergers rapport op maandag kwam Marvell inderdaad met een bijstelling van de verwachte omzet: in plaats van 2 tot 4 procent toenemen zou deze 6 tot 7 procent afnemen. Op 2 december zal Marvell de volledige omzetcijfers bekendmaken.

Sommige Apple-watchers, zoals Philip Elmer-DeWitt van Fortune, reageren cynisch op Bergers voorspelling. "Het klinkt eng, maar misschien moeten we dit met een korreltje zout nemen, gezien Bergers eerdere ervaringen met Apple." Elmer-DeWitt doelt hier op eerdere analyses, waarbij Berger het helemaal mis had.

Vreugde

Apple heeft nog niet gereageerd, maar bij de presentatie van de resultaten van het vierde fiscale kwartaal liet de producent al doorschemeren dat het vanwege de financiële situatie lastig zal zijn de inkomsten voor het komende kwartaal te voorspellen.

Met name dankzij de spectaculaire verkoop van iPhones zag topman Steve Jobs echter vooral reden tot vreugde. Wereldwijd gingen er in de afgelopen drie maanden 6.892.000 iPhones over de toonbank.

iPod-baas vertrekt

Ook over een ander succesnummer van Apple is er nieuws: gisteren is bekendgemaakt dat iPod-baas Tony Fadell om persoonlijke redenen zal opstappen. Volgens The Wall Street Journal zal hij worden vervangen door voormalig IBM'er Mark Papermaster. Onder leiding van Fadell groeide de iPod uit tot een van de meest gebruikte muziekspelers. Alleen al in het afgelopen fiscale jaar verkocht Apple 54,7 miljoen iPods.