Apple heeft een overeenkomst met aanbieder Payleven gesloten. Vanaf deze week worden de kaartlezers van Payleven in de fysieke Apple Store in Amsterdam en via de officiële website van Apple verkocht.

Het systeem werkt met een applicatie die bij een transactie een digitale handtekening vraagt ter verificatie. De betaalmethode heeft apps beschikbaar voor Android en iOS. Payleven begon in november 2012 in Nederland met alleen creditcardbetalingen, maar werkt inmiddels ook met alle Nederlandse bankpassen.

'Sterk groeiende markt'

De betaalmethode krijgt voet aan de grond. “Denk aan taxi’s, hotels, Bed and Breakfasts, horeca, glazenwassers tot pizzabezorgers. Wij proberen deze betaalmethode geaccepteerd te krijgen. Het is een sterk groeiende markt en we hopen nu uit te breiden”, zegt CMO Ernst Moorman in een reactie aan Webwereld.

Na de aanschaf van de kaartlezer (129 euro) zijn de transactiekosten voor ondernemers 2,75 procent per betaling. Maandelijks ontvangen de betreffende bedrijven of kleine zelfstandigen een digitaal factuur, waarin een overzicht van alle transacties en bedragen staat.

Apple ziet heil in de mobiele betaaloplossing en gaat de kaartlezers van Payleven zelf aanbieden. Apple ontvangt in ruil daarvoor een niet bekend gemaakt bedrag per verkocht apparaat. Moorman: “Wij zijn enorm blij met een grote partner als Apple. Naast het vertrouwen dat dit oplevert, betekent het natuurlijk ook meer naamsbekendheid.”

Meer aanbieders

Naast Payleven is inmiddels ook het mobiele betaalsysteem Sumup actief in Nederland. Zij kunnen op dit moment alleen nog creditcardbetalingen verwerken, maar laten weten dat ook bij hen vanaf deze zomer alle bankpassen worden ondersteunt, terwijl er geen kosten verbonden zijn aan hun kaartlezer.

Europees gezien bestaan verder de aanbieders iZettle, Square en binnenkort ook Paypal met zijn mobiele oplossing Paypal Here, dat mogelijk ook richting Nederland komt.