Vandaag begint de nieuwste rechtszaak van Apple tegen Samsung waarin Apple de belachelijk hoge eis van 40 dollar per verkocht apparaat eist van de Koreanen. Een claim die al eerder is weggezet door specialisten als absurd.

Volgens Apple heeft Samsung op zijn smartphones en tablets software draaien die vijf patenten schendt van de maker van de iPhone. "Samsung heeft systematisch Apples innovatieve technologie en producten, design en features nagemaakt ", staat in de aanklacht en heeft de markt overspoeld met een zondvloed aan patentschendende producten.

Maar, meldt The Guardian, Samsung heeft een counterclaim neergelegd waarbij het zegt dat Apple twee van zijn ideeen heeft gestolen voor gebruik in iPhones en iPads. Daarnaast hebben de Koreanen de ontwerpers van Android opgeroepen in de zaak om uit te leggen hoe zij het besturingssysteem hebben gemaakt volkomen onafhankelijk van Apple. Daarmee zou Google mogelijk in de rechtszaak worden betrokken.

Tikken na zoeken en swipe voor ontgrendeling

Het gaat Apple om patenten op onder meer de tik bij zoeken-technologie, dat het mogelijk maakt een telefoonnummer direct te bellen als die opkomt bij een zoekresultaat. Daarnaast een patent op de beweging om het scherm te ontgrendelen. Samsung beschuldigt Apple van diefstal van technologie om het draadloos verzenden van ontvangen van data te versnellen.

De rechtszaak in San Jose begint vandaag met het uitzoeken van de juryleden. Het is zoals bekend niet de eerste keer dat Apple en Samsung tegenover elkaar staan voor een rechter. Een eerdere zaak werd verloren door Samsung, dat werd veroordeeld tot het betalen van ongeveer 900 miljoen dollar. Samsung is daartegen in hoger beroep gegaan. Dat moet nog worden afgehandeld.