Widgets zijn kleine programma's die Mac-gebruikers van nuttige informatie, zoals file-informatie of het weerbericht, voorzien. De OS-update van vorige week bevat echter ook een kenmerk dat controleert of een widget authentiek is, zo meldt Cnet.

De Dashboard Advisory-software is volgens een Apple-woordvoerder ontworpen als veiligheidsfunctie. "Apple neemt het beschermen van de privacy van gebruikers heel serieus. De Dashboard Advisory-functie is een beveiligingstool die controleert of de juiste versie van een widget gedownload is van een externe site en er wordt geen persoonlijke informatie naar Apple gezonden", zo laat Apple in een verklaring weten.

De widgets zijn beschikbaar op de downloadpagina van Apple, maar worden gehost door de bedrijven die de programma's ontwikkelen. De Download Advisory controleert of de widget die op de Apple-site wordt aangeboden, identiek is aan de widget die op de Mac geïnstalleerd wordt en voorkomt dat gebruikers via een neplink een ander programma downloaden.

In de laatste versie van Mac OS, 10.4.7, wordt elke acht uur het http-commando 'get' verstuurd naar Apple-servers. Gebruikers kunnen de communicatie niet uitschakelen en worden niet gewaarschuwd voordat de verbinding wordt gelegd, aldus Cnet.

De klachten over Dashboard Advisory verschenen onder andere op het Red Sweater-blog, waarbij een vergelijking wordt gemaakt met het gedrag van Microsofts Windows Genuine Advantage-programma, dat periodiek controleert of de gebruikte Windows-versie legaal is.