Bij de presentatie van Apples nieuwe besturingssysteem voor servers, Mac OS X, had Steve Jobs een nieuwtje: Apple geeft de broncode van het besturingssysteem over een tijdje vrij. Volgens de hoogste baas van Apple is dit dé manier op zo snel mogelijk een zo robuust mogelijk systeem voor elkaar te krijgen.

Een dergelijke strategie heeft Linux ook geen windeieren gelegd. Doordat de halve internetgemeenschap aan dit besturingssysteem vrijwillig zijn bijdrage leverde, kreeg het een grote populariteit en werd het zeer snel verbeterd. Elke regel toegevoegde broncode wordt namelijk weer op het net gepubliceerd. Dit ziet Apple ook wel zitten.

Over een paar weken zal de open source release, genaamd Darwin, gratis voor ontwikkelaars beschikbaar zijn via de Darwin-site van Apple. Volgens Jobs is Apple het eerste grote computerbedrijf dat dit doet met zijn besturingssysteem. Darwin heeft de Mach 2,5 microkernel, het BSD 4.4 besturingssysteem, een Apache webserver en Apple-technologieën als AppleTalk. Mach, BSD en Apache zijn al langer als open source beschikbaar, maar Apples bijdrage bestaat er volgens Jobs in dat het deze programma's voor het Mac OS geschikt maakt en dit bovendien gratis aan anderen aanbiedt.

Mac OS X Server is vanaf vandaag in de Verenigde Staten en Canada beschikbaar en kost net geen 500 dollar. In Europa zal OS X Server vanaf april op de markt komen. Gebundeld met een Macintosh Server G3 (met onder meer een 400 MHz processor, 2 Ultra 2 SCSI harde schijven van 9 GB en een 4-port 10/100 Ethernet controller) kost het besturingssysteem 5000 dollar.