Steve Jobs meldde in zijn lange toespraak gisteravond dat 80 procent van de Fortune 100 bedrijven al gebruik maken van de iPhone. Maar het is te betwijfelen of die 80 bedrijven de iPhone ook echt ondersteunen, in plaats van dat ze het apparaat gedogen. Tot nu toe moesten beheerders extra software inslaan zoals Good om de iPhone echt goed te beveiliging. Zo had de iPhone nog geen on device versleuteling, en kon er maar één Exchange account op worden benaderd.

Enterprise ondersteuning

Bij het maken van iPhone OS 4.0 heeft Apple duidelijk ook gedacht aan de behoeften van de beheerder, die de mobiele apparaten van zijn gebruikers moet beheren en beveiligen. Of de iPhone daarmee echt de enterprise-ondersteuning zal benaderen die door Blackberry-maker RIM wordt geleverd valt nog te bezien, maar het is in ieder geval een stap in de goede richting.

Apple heeft vijf features toegevoegd die interessant zijn voor bedrijven. Data protection, device management, wireless app distributie, ondersteuning van SSL VPN en verbeterde ondersteuning van Exchange Server 2010.

Beheersoftware

Voor gebruikers is de verbeterde ondersteuning van Exchange erg belangrijk. Voortaan kunnen ze mail benaderen van meerdere Exchange-mailboxes. Ze kunnen die verschillende mailaccounts allemaal in één lijst laten weergeven, of snel wisselen tussen inboxes. Hier is wel Exchange Server 2010 voor nodig.

Belangrijker voor beheerders is dat iPhone 4.0 aanknopingspunten heeft voor het beheer van grote aantallen iPhones, in de vorm van Mobile Device Management api’s (application program interfaces). Derden kunnen hierdoor beheersoftware ontwikkelen waarmee de apparaten van een afstand zijn te configureren, updaten, monitoren en ook schoon te vegen. Nu deze api’s er zijn, zal de software niet lang op zich laten wachten. Het is alleen nog even afwachten hoe volwassen die software zal zijn.

Beveiliging

Het ontbreken van dataprotection door versleuteling was een behoorlijk obstakel voor de iPhone in het bedrijfsleven. Aanvankelijk leken oudere iPhones encryptie wel te ondersteunen, maar de toestellen bleken te 'liegen'. Goede beveiliging kon alleen door de Good-serversoftware aan te schaffen. Vanaf nu worden de e-mails en attachments versleuteld opgeslagen. Daarnaast zijn er api’s gekomen die commerciële partijen kunnen gebruiken om apps hiervoor te schrijven. Er zullen dus meer en betere tools komen voor beveiliging.

Ook belangrijk is dat bedrijven voortaan hun eigen apps veilig over een afstand kunnen distribueren en updaten. Dat hoeft dus niet via de App Store van Apple of via lokale synchronisatie met de eigen bedrijfs-pc's. Gebruikers hoeven niet langer met hun iPhones naar kantoor te komen om hun telefoontoestellen op hun computers aan te sluiten.

En tot slot is er nog VPN-ondersteuning. Er zijn apps op komst van Cisco en Juniper die hier gebruik van maken, en die gebruikers in staat zullen stellen om veilig contact te maken met hun bedrijfsnetwerken.

Afwachten

Natuurlijk moeten al deze features nog uitvoerig worden getest in de praktijk. Maar dat zal snel gebeuren, omdat werknemers hun hippe apparaatjes nu eenmaal meenemen naar hun werk. Het is in ieder geval verheugend nieuws dat Apple aandacht heeft besteed aan de behoeften van beheerders om al die extra clients onder controle te houden.

Bron: Techworld.nl.