Eerder deze maand heeft Apple een waarschuwing gegeven aan een dealer die een 'patch' (DVD Enabler) voor iDVD (Apple's brand-software) aanbood, zo meldt CNet. DVD Enabler maakte het mogelijk om dvd's te beschrijven met externe branders van andere fabrikanten.

Volgens Apple werd daarmee de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA) overtreden. Die wet verbiedt het omzeilen van beveiligingen. In dit geval gaat het om een door Apple aangebrachte beveiliging in iDVD, die het beschrijven van dvd's met externe drives onmogelijk maakt.

In de praktijk betekent het beleid van Apple dat eigenaars van een Mac zonder 'Superdrive' iDVD niet kunnen gebruiken om films op te slaan. Wie films wil branden moet maar een nieuwe Mac, voorzien van een 'Superdrive', kopen.

Other World Computing, de Apple-dealer die DVD Enabler aanbood, is inmiddels op zijn schreden teruggekeerd. Het bedrijf wil geen ruzie met Apple en biedt het programma daarom niet langer aan.

Overigens is het wel mogelijk om op een Apple via een externe brander een dvd te branden. Daarvoor moet dan wel een ander programma dan iDVD gebruikt worden.