Apple komt in de top-100 van onmisbare merken niet voor, zo hebben de Nederlanders besloten. Knusse merken als Hema, het NOS-journaal en Albert Heijn voeren de lijst van onderzoeksbureau Eurib (PDF) aan. Google staat zoals gebruikelijk eveneens in de top-10.

Apple wel nummer 1 in hardware

Apple staat wel nummer 1 in de categorie hardware, maar dat is niet goed genoeg om een plaats in de totale top-100 lijst te bemachtigen. Opvallend is de (nog steeds) hoge positie van Windows, dat van plaats 19 (vorig jaar) naar 22 is gezakt. YouTube steeg van 25 naar 13, Wikipedia van 74 naar 28.

Andere techmerken die in de onmisbare top-100 voorkomen zijn Facebook (38), TomTom (nieuwe binnenkomer op 40), Microsoft (42), Gmail (44), Samsung (63), Hotmail (op plaats 68!), KPN (74) en Android (95).

Samsung wint van de iPad

In de categorie audio/video staat Samsung nummer 1, vóór de iPad. In de categorie hardware heeft Apple wel de koppositie, zoals eerder vermeld. Daar wordt het bedrijf gevolgd door HP, Acer, Dell en Epson. Pc-gigant Lenovo is nog maar weinig bekend en sluit de rij van hardwaremerken.

Ziggo wint bij de internetproviders, en troeft daarmee Online, UPC en XS4ALL af. In de categorie Online en digitaal wint Google, vóór Buienradar, YouTube, NU.nl en Windows. KPN leidt de categorie telecom, vóór T-Mobile, Vodafone en Telfort.

Mooi voor Nokia: een nummer 1 plek in de categorie telefoontoestellen! De iPhone van Apple moet het afleggen tegen de Finse concurrent. Op plaats drie staat de Samsung Galaxy.

Het Galaxy-merk van Samsung geniet bekendheid: