De aanklachten van Apple tegen Samsung bij de rechtbank Den Haag zijn veel uitgebreider dan tot nog toe bekend was. De Nederlandse zaak is niet alleen veel breder dan die in Düsseldorf, de eisen van Cupertino zijn ook veel verstrekkender. Dat blijkt uit documenten die Webwereld heeft ingezien.

Verbod op alle Galaxy's

Zo eist Apple in Nederland een verbod op minstens zes apparaten van Samsung: drie smartphones en drie tablets uit de Galaxy serie, te weten de Galaxy Ace, S, SII, de Tab (7 inch), Tab 10.1 en 10.1v.

Bovendien vordert Apple een verbod op nog meer “inbreukmakende telefoons en tablets". Deze toestellen worden enkel in een voetnoot aangehaald. Het gaat om andere toestellen uit de Galaxy-serie zoals de Gio, Nexus, 551, Europa, Apollo en de Mini.

“Het ligt in de lijn der verwachting dat ook deze toestellen onder de beschermingsomvang van één of meer van de ingeroepen octrooirechten vallen", claimt Apple.

Uit de schappen

Er is niet alleen sprake van een importverbod, zoals bij een aantal andere rechtszaken elders opportuun is. Apple eist in Nederland dat Samsung en al haar partners de import, export, handel, distributie en verkoop van de gewraakte producten staken.

Dat verbod strekt zich uit tot in de winkels: alle afnemers onder contract moeten de verkoop staken, Samsung Galaxy-apparaten uit de schappen halen en hun voorraden terugsturen.

Om dat te bewerkstelligen dient Samsung een brief te sturen naar alle afnemers, met het verzoek om alle geleverde Galaxy smartphones en tablets die op voorraad zijn “binnen 14 dagen" aan Samsung te retourneren. Samsung zal "uiteraard" de betaalde prijs en de transportkosten moeten betalen, eist Apple.

Inbreuk door klanten

Doen de klanten dit niet, dan maken óók zij inbreuk op Apple's rechten, zo staat te lezen in de aanklacht. Samsung moet aan alle retailers schrijven: “Voor de goede orde maken wij melding van het feit dat u, door het in voorraad houden, het aanbieden en/of het verkopen van genoemde Galaxy smartphones [en tablets, red], inbreuk maakt op de intellectuele eigendomsrechten van Apple Inc."

Vorige week werd al duidelijk dat de zaak in Nederland ook breed is qua rechtsgronden die Apple aanvoert. Samsung schendt met zijn Galaxy apparaten het patent-, model- en auteursrecht, betoogt Apple.

Het gaat om patenten EP2059868, EP2098948 en EP1964022. Daarnaast zouden Samsung's Galaxy apparaten stuk voor stuk 'slaafse' kopieën zijn die inbreuk maken op een heel aantal Europees geregistreerde modeltekeningen van Apple.

Zoals bijvoorbeeld dit smartphone ontwerp, die de Galaxy SII zou nabootsen. Volgens Samsung zijn sommige van die tekeningen echter zo basaal, ''dat zelfs elke digitale fotolijst eronder valt".

Vloedgolf van rechtszaken

Ondertussen wordt de rechtbank Den Haag overspoeld met nieuwe dagvaardingen en processen van de twee kemphanen. Zo is woensdag de bodemprocedure van Samsung tegen Apple begonnen.

Het Koreaanse bedrijf claimt dat Apple inbreuk maakt op vier 3G-patenten. Er is nog geen zitting, maar de processtukken zijn gisteren bij de rechtbank aangebracht, waarmee de zaak officieel op de rol staat.

Daarnaast is Samsung allerlei procedures gestart om de patenten en modellen van Apple ongeldig te laten verklaren door de rechter. In totaal lopen er nu al ongeveer tien verschillende procedures tussen Apple en Samsung, alleen al bij de rechtbank Den Haag. Dat meldt een anonieme bron aan Webwereld.

Voorlopig geen verbod

Of alle vorderingen van Apple worden toegewezen zal de rechtbank half september beslissen. De rechter beloofde dat als hij zou oordelen tot een geheel of gedeeltelijk verbod van Samsung's gadgets, deze ten vroegste pas op 13 oktober zal ingaan.

Beide bedrijven zijn onderling overeengekomen om elkaar, ten minste tot de uitspraak van de zaak niet met nieuwe onmiddellijke verboden via ex parte acties lastig te vallen. Die ruimte heeft Samsung aangegrepen om meteen de Galaxy Tab 10.1 in Nederland op de markt te brengen.

Sinds dinsdag mag Samsung ook weer Galaxy Tabs in de rest van Europa distribueren, behalve in Duitsland. Dit nadat de rechter in Düsseldorf het EU-brede ex parte verbod van Apple tijdelijk en gedeeltelijk terugdraaide, tot de zitting op 25 augustus aanstaande.

Apple en Samsung wilden geen inhoudelijk commentaar geven zolang zaken onder de rechter zijn.

UPDATE 13.27 uur: Correctie en verduidelijking dat het om directe afnemers van Samsung gaat. Dit zijn dus in eerste instantie distributeurs en resellers, en niet zo zeer winkels. Grote winkelketens kunnen echter wel een directe relatie met Samsung hebben.

Meer weten over de patentstrijd tussen Apple en Samsung? Ga naar onze dossierpagina.