De beurswaarde van Apple passeerde begin deze week de magische grens van 700 miljard dollar. Volgens velen de grootste waarde die beleggers ooit aan een bedrijf hebben toegekend. Maar is dat waar? Fool.com laat in duidelijke grafieken zien dat dat niet klopt.

Op het hoogtepunt van de dotcombubble in 1999 was Microsoft bijvoorbeeld 616 miljard dollar waard op de beurs. Nou en, zult u zeggen: dat is dus minder dan die 700 miljard van Apple. Ha, maar daar is dus niet gerekend met de geldontwaarding, die vermaledijde inflatie waardoor onze centjes elk jaar minder waard worden. Wordt die inflatie meegerekend en de waarde van Microsoft uit 1999 opgewaardeerd naar de huidige waarde van ons geld, krijg je een heel ander plaatje, zoals deze grafiek met bestaande Amerikaanse bedrijven van Fool.com laat zien.

Dus zelfs Cisco en Intel zijn met de inflatiecorrectie meer waard geweest dan dat Apple nu is. Maar dit zijn Amerikaanse bedrijven, en dan nog zijn alleen de bedrijven in deze grafiek opgenomen die nu nog bestaan. Maar laten we eens kijken naar de beurswaarde van bedrijven over de hele wereld, waarbij we ook eens de bedrijven meenemen die nu niet meer bestaan.

En wat zien we daar! Onze eigen VOC staat fier bovenaan, met een aan de inflatie aangepaste waarde van meer dan 7 biljoen dollar! Tweede het eveneens niet meer bestaande Mississippi Corporation en daarna komen een aantal oliebedrijven. Apple is nog een dwerg. Zelfs als het de 1 biljoen waarde bereikt, is het historisch gezien maar een kleine speler. Oranje boven!