Diverse financieel analisten hebben hun verwachtingen voor Apple naar beneden toe bijgesteld. Aanleiding zijn de aanhoudende problemen in financiële sector, de internationale onroerendgoedcrisis en de verwachte economische recessie die daarop gaat volgen.

Analist Kathryn Huberty van Morgan Stanley heeft weinig vertrouwen in de groeikansen van Apple. "De groei van het aantal verkochte PC's neemt af, en verplaatst zich in toenemende mate naar het sub 1000-dollar segment waar Apple niet actief is."

Minder plannen om Apple te kopen

Mike Abramsky van RBC Capital waarschuwt voor een "verslechtering van het bestedingsklimaat voor consumenten". Uit onderzoek blijkt dat nog maar 29 procent van de consumenten van plan is om in de komende 90 dagen een Apple laptop te kopen, terwijl het in augustus nog 34 procent dergelijke voornemens had. Bij desktops is dat cijfer gedaald van 30 procent naar 26 procent, de grootste daling in de laatste 2,5 jaar. Zo'n 40 procent van de consumenten zegt minder elektronica te gaan kopen.

De analist schat daarom dat Apple in het komende kwartaal 100.000 computers minder zal verkopen. Hij verhoogde overigens wel zijn schatting voor het aantal iPhones dat verkocht zal worden van 5 naar 6 miljoen.

Daling 18 procent

Beleggers deelden de mening van de analisten. De koers van het Apple aandeel daalde op maandag met bijna 18 procent. Daarmee was de firma het grootste slachtoffer van afgelopen Zwarte Maandag.

700 miljard dollar

Nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden maandag een reddingsplan van 700 miljard dollar had afgekeurd, schoten beurskoersen wereldwijd omlaag. Ook de technologiesector ontkwam niet aan de malaise. Apple was daarbij een uitschieter. Andere computerfabrikanten zoals HP (-6,82 procent), Dell (-9.35 procent), Lenovo (-9,98 procent) en Acer (-10,71 procent) kwamen minder gehavend uit de strijd.

De technologiesector als geheel deed het iets slechter dan de Dow Jones Index. Dow Jones Technology Index daalde met 8,37 procent, terwijl de algemene index 6,98 procent moest inleveren. Uitschieters waren Google (-11,61 procent), Sun Microsystems (-11,65 procent) en Palm (-10,66 procent). Microsoft verloor 8,72 procent, Oracle daalde 8.97 procent, terwijl IBM beleef steken op een verlies van 4,15 procent.