Sinds de onthulling van de iPhone lijkt Apple de grote lieveling van beleggers. Het recente succes van de iPad heeft die opmars alleen nog maar verder versneld. In de afgelopen maanden is de beurskoers van Apple bijna verdubbeld, terwijl het aandeel Microsoft met 27 procent steeg.

Apple is hiermee tevens het duurste technologiebedrijf met een beursnotering. De nummer 1 positie van Apple heeft uitsluitend symbolische waarde en heeft geen verdere invloed op de bedrijfsvoering.

Hulp van Microsoft

In 1997 kwam de ultieme vernedering voor Apple, toen Microsoft 150 miljoen dollar in de firma investeerde. Apple had het geld destijds hard nodig om het hoofd boven water te houden. Volgens geruchten wilde Microsoft de investering gebruiken in zijn strijd tegen mededingingsautoriteiten, die in 1997 nog in volle hevigheid woedde.

Apple staat inmiddels weer stevig op eigen benen. De firma heeft meer dan 40 miljard dollar in kas. Sommige beleggers hebben ceo Steve Jobs opgeroepen om die gigantische reserve als divident aan de aandeelhouders uit te keren, maar zo lang het aandeel Apple fors blijft stijgen krijgen zij weinig bijval.