De Belgische zakelijk leider Paul Deneve van modehuis Yves Saint Laurent in Parijs verhuist naar Cupertino. Apple meldt aan persbureau Bloomberg dat Deneve niet de vrijgekomen leidinggevende positie van Apple’s retailafdeling inneemt, maar gaat werken aan speciale projecten.

“We zijn verheugd om Paul Deneve te verwelkomen bij Apple. Daarbij zal hij werken als vice president en direct rapporteren aan CEO Tim Cook”, luidt de verklaring van het bedrijf.

Modebaas heeft Apple-verleden

Deneve, de nieuwste externe aanwinst voor Apple, heeft een rijke carrière in de mode. Voor zijn aantreden als CEO van Yves Saint Laurent was de Belg al de baas bij de Franse modehuizen Courrèges, Lanvin en Nina Ricci. Maar voordat de zakelijk leider in de haute couture belande, werkte hij al eens voor Apple in Europa. Volgens nieuwsblog Apple Insider was Deneve begin jaren ’90 zeven jaar in dienst als verkoper en marketeer.

Een kleine twintig jaar later keert hij terug bij het Amerikaanse bedrijf, dat in de tussentijd is uitgegroeid tot één van de waardevolste bedrijven ter wereld . Deneve’s interesse voor de techindustrie is al langer aanwezig, gezien het feit dat hij als adviseur actief is voor enkele start-ups in Silicon Valley. Wat de opdracht van de voormalig modebaas bij Apple precies inhoudt, is niet bekend gemaakt.

Wearable computing?

Speculaties gaan logischerwijs over 'wearable computing', waar Tim Cook recent over sprak op All Things D-conferentie D11. Ook zou Apple afgelopen week in een aantal landen de merknaam iWatch hebben aangevraagd. Dat gooit nieuwe olie op het vuur van de geruchten over een aanstaand horloge draaiend op iOS.

De nog altijd vacante toppositie voor Apple's retail was sinds begin 2012 ingevuld door ex-Dixons-topman John Browett, die in oktober is weggestuurd. Sindsdien overziet CEO Tim Cook deze functie, hoewel Apple nog steeds een nieuwe topman zoekt.