Ontwikkelaar James Speth begon precies een jaar geleden met het ontwikkelen van de plugin iCommune voor de officiële muzieksoftware iTunes van Apple. Met deze toevoeging is het mogelijk om met andere Apple-gebruikers muziek uit te wisselen. Het principe is gelijk aan programma's als KaZaA.

Apple was echter niet blij met de 'aanpassing' en verbood Speth begin dit jaar de plugin nog langer aan te bieden op internet. Speth zou onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van code van Apple.

Inmiddels heeft de programmeur een nieuwe alfa-versie van zijn software klaar, iCommune 2.0a1. De functies zijn exact hetzelfde als de eerdere versie: het delen van muziek binnen een netwerk. Muziek is zowel te streamen als te downloaden. Met dat laatste is de muziekindustrie ongetwijfeld niet blij, zo geeft Speth tegenover CNet toe.

Toch gaat hij onverdroten verder met zijn hobbyproject. De volgende toevoeging zal de opname van Apples open-source-code Rendezvous zijn. Met deze technologie kunnen draadloze apparaten met elkaar worden verbonden.