Dat is het gevolg van het nieuwe contract dat Apple met de vier grootste muzieklabels heeft getekend. Een nieuw contract was nodig nadat het vorige in april afliep. De Itunes Music Store ging van start in 2003. Inmiddels telt de muziekcatalogus van Apple ongeveer drie miljoen nummers.

De muzieklabels lijken niet erg blij te zijn met het nieuwe contract. Zij hadden graag gezien dat Apple meer geld voor de muziekbestanden zou vragen. "Het handhaven van één vaste prijs voor alle nummers is niet redelijk naar onze artiesten toe", reageert Edgar Bronfman, directeur van Warner Music Group, in de krant LA Times.

Aangezien Apple - met name in de Verenigde Staten – de betaalde downloadmarkt beheerst, hadden de platenmaatschappijen niet veel keus. "Apple heeft alle kaarten in zijn bezit, en als je dat hebt, kun je het hard spelen", schrijft persbureau AP op basis van uitspraken van Forrester-analist Ted Schadler.

Vorig jaar liet Apple-topman Steve Jobs al weten dat er van prijsverhoging geen sprake kan zijn. "Als zij de prijzen willen verhogen, is dat een aanwijzing dat ze hebberig worden", zei hij eerder dit jaar. Jobs houdt vast aan het standpunt dat een lage prijs voor muziekdownloads de piraterij terugdringt.