Nu de meeste commotie rondom het als revolutionair aangeduide design van de nieuwe iMac is geluwd, komt de kritiek. Zo is er een analist van Merrill Lynch die vindt dat de lancering van het apparaat getuigt van een wel erg slechte timing van Apple. De computer had namelijk onder de kerstboom moeten liggen, zo zegt hij.

Het nieuws waarmee Wired op donderdag kwam, zal Apple meer pijn doen. De Belg Vincent Jeunejean stelt dat hij al zes maanden geleden schetsen publiceerde die wel erg veel lijken op het uiteindelijke bejubelde ontwerp.

"Ik vermoed dat ze het hebben gekopieerd", zo stelt de Brusselse ontwerper. "Het lijkt wel erg veel op elkaar. Maar ik weet het natuurlijk niet zeker. Het is allemaal nogal raar. Wellicht dat iemand van het iMac-ontwerpteam mijn schetsen heeft gezien."

Toen Jeunejean begin deze week de iMac in de media zag langskomen, was hij naar eigen zeggen nogal verrast. "Eerst geloofde ik het gewoon niet. Het is nogal frustrerend. Ik heb het idee dat ik gekopieerd ben en daarvoor niks heb teruggekregen." Jeunejean sluit toeval echter niet uit.

De Belg stuurde zijn ontwerp vorig jaar op naar The Apple Collection, dat ontwerpen van Apple-hobbyisten verzamelt. Het oorspronkelijke mailtje van de Brusselaar aan The Apple Collection stamt inderdaad al van een half jaar terug, schrijft Wired. De Zwitserse site wordt frequent bezocht door medewerkers van Apple.

Bovendien stuurde Jeunejean de schetsen van zijn 'ideale Mac' aan Apple-baas Steve Jobs. Hij weet echter niet of deze zijn ontwerpen ooit daadwerkelijk heeft bekeken. Apple heeft nog niet gereageerd op het verhaal.

Cube

Het is niet voor het eerst dat Apple in opspraak komt in verband met vermeend plagiaat. Kort na de lancering van de Cube, die inmiddels uit productie is genomen, ging ook het verhaal dat Apple voor zijn ontwerp stevig had geleund op een bestaand design.

Destijds was het computerbouwer Cobalt die claimde dat zijn 'Qube' als basis zou hebben gediend voor het aluminiumkleurige doosje van Apple.

<P align="center"><img src="/illu/nieuws/imi-imac.gif" alt="" border="0" align="absmiddle">