Apple heeft op zijn ontwikkelaarswebsite de definitieve versie (Golden Master) van Mac OS X 10.9 alias Mavericks vrijgegeven. Het nieuwe Mac-besturingssysteem is klaar en daarmee is ook de gebruikersversie niet ver weg. De algemene verwachting is dat Mavericks nog eind deze maand te koop is.

Apple heeft nog geen prijzen of details losgelaten over zijn nieuwe OS X, dat compatibel is met alle Macs die momenteel OS X 10.8 (Mountain Lion) kunnen draaien. De vorige Mac OS X-versie kwam uit in juli 2012 en kostte slechts 16 euro.

App Nap sust applicaties in slaap

Uit de presentatie van Mavericks op de jaarlijkse Apple-ontwikkelaarsbijeenkomst Worldwide Developer Congress (WWDC) werd duidelijk dat de meeste verbeteringen onder de motorkap zitten. Apple noemt OS X 10.9 het meest energiezuinige OS ooit. “Applicaties profiteren automatisch van energiebesparende technologieën in OS X Mavericks”, schrijft Apple, dat hiermee de nieuwe ‘App Nap API’ aanprijst. De overige beschikbare API’s vind je hier.

In tegenstelling tot het volledig gereviseerde mobiele besturingssysteem iOS 7 zijn de veranderingen binnen OS X 10.9 gering. De opvallendste functionaliteit zijn de nieuwe labels in Finder en het multischerm. Andere features zijn de geïntegreerde meldingen en het wachtwoordprogramma iCloud Keychain. Apps worden voortaan in de achtergrond bijgewerkt en ook de agenda-app heeft een visuele opfrisser gehad.