De topexpert heet Benjamin Viger, een deskundige op het gebied van near field communications (nfc). Viger heeft in het verleden onder meer Starsbucks Card Mobile ontworpen, een iPhone-app die werkt op basis van streepjescodes.

Een andere product uit zijn handen is PayPal Mobile. Ook heeft de expert mobiele betaaldiensten gemaakt voor diverse netwerkoperators en tevens een nfc-betaaldienst voor een van Amerika’s top-drie banken. Dit deed hij in dienst van het bedrijf mFoundry.

Patenten op mobiel betalen

Apple heeft al diverse patenten aangevraagd op mobiel betalen. Naast het al genoemde iPay, iBuy en iCoupons is er tevens patent gevraagd op een nfc-gebaseerde betaalservice. Die stelt consumenten in staat betalingen te doen in winkels of aan andere consumenten via een debit- of creditcard. Dit gebeurt dan direct vanuit de eigen bankrekening of via een tegoed in het eigen iTunes-account bij Apple.

Ook heeft Apple patent aangevraagd op een op nfc-gebaseerde ticketservice voor sportwedstrijden, concerten en andere vormen van entertainment. Eenzelfde applicatie heeft Apple geregistreerd voor het bestellen en afhandelen van vliegtickets. De plannen voor laatstgenoemde reisbetaaldienst omvatten ook de mogelijkheid de boardingpass te regelen en bagage in te checken.

Tot nu toe geen succes

Twee maanden geleden meldde Nokia al dat het volgend jaar zijn smartphones gaat uitrusten met nfc. Het betalen via een mobieltje is tot nu toe weinig succesvol gebleken. Vooral winkeliers zien vooralsnog niet veel in een extra betaalsysteem.