Vintage Computer Festival houdt zich al tijden bezig met het online veilen van oude computers. De veiling van een Apple I trok veel media-aandacht, maar het uiteindelijke bedrag dat de stokoude machine opbracht, viel uiteindelijk tegen.

Waar vergelijkbare apparaten zo'n twee jaar terug nog 50.000 dollar opbracht, ging de onlangs geveilde Apple voor 'slechts' 14.000 dollar van hand tot hand.

De organisator van de veiling zegt tegenover CNet dat hij niet verwacht dat de hoge bedragen van weleer binnenkort weer zullen worden bereikt. Enkele jaren geleden – ten tijde van de dotcom-hype – kon het allemaal niet op en wisten mensen van gekkigheid niet wat ze met hun geld moesten doen, zo weet de organisator.

De Apple I werd ontworpen door Apple-medeoprichter Steve Wozniak, die destijds nog in dienst was van HP. Het apparaat kostte toen 666 dollar, maar dat was exclusief monitor, cassette drive en stroomvoorziening. Het geveilde exemplaar heeft deze zaken wel, plus handleidingen en originele advertentie. Van de Apple I werden in totaal maar 200 exemplaren gemaakt.

De gelukkige koper is Apple-fanaat Roger Wagner. Hij voegt de computer toe aan zijn verzameling, die onder meer een Apple II uit 1978 bevat.