Als het om Apple gaat, komen er vaak vraagtekens aan te pas. Dat is lastig, maar geeft ook ruimte tot speculatie. Maar we houden ons hier even bij de feiten.

En die feiten zijn: in het afgelopen jaar is het budget bij Apple voor onderzoek en ontwikkeling (R&D) met een extra 500 miljoen dollar per kwartaal toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Tijdens de ontwikkelfase van de Watch kwam er slechts een 200 miljoen dollar per kwartaal bij. En, zo laat een analyse van Neil Cybart van Above Avalon zien, de ontwikkeling van de iPhone kostte Apple slechts 150 miljoen dollar.

We lenen hier even de grafiek van Above Avalon.

Apple gaat naar een R&D-budget van 10 miljard dollar.

Dus wat is Apple allemaal van plan? Zoals gezegd, we speculeren niet, maar dat laten we graag over aan cijferanalyst Cybart zelf over. Die meent dat dit een aanloop is voor een grote sprong. En hij denkt dat Apple met die sprong terecht gaat komen in transportsector.

Een Apple-auto? Gisteren zei Elon Musk nog tijdens de presentatie van de financiële cijfers van Tesla nog dat hij een dergelijk initiatief uit Cupertino zou toejuichen, hoewel hij ook liet doorschemeren dat niet als een bedreiging te zien. Het aantal werknemers dat vanaf Apple naar Tesla gaat, is vijf maal groter dan het aantal dat de tegenovergestelde route bewandelt.