Volgens The Verge (dat zijn info "uit meerdere bronnen" heeft) onderzoekt het Amerikaanse Openbaar Ministerie of Apple in overtreding is van de competitieregels in de aanloop van de lancering van de eigen muziekdienst volgende maand. De grote muzieklabels zouden worden gevraagd door Apple hun steun aan Spotify op te zeggen, zodat muziekliefhebbers niet meer gratis naar bekende liedjes kunnen luisteren.

Einde van gratis is einde van Spotify

Spotify heeft licenties afgenomen bij grote muzieklabels om via een advertentiemodel gratis liedjes te kunnen bieden aan luisteraars. Van de 60 miljoen gebruikers van Spotify betaalt slechts een kwart, de rest luistert gratis. Als dat ten einde komt, zou Apple daar profijt van kunnen hebben met zijn eigen muziekdienst.

Ook zou Apple aan onder meer Universal Music Group gevraagd hebben de gratis muziek via YouTube te stoppen. Apple zou de licentiekosten die daarmee zijn gemoeid, willen vergoeden aan Universal. Volgens The Verge zijn opsporingsambtenaren van Justitie al druk bezig met gesprekken met hoge bazen uit de muziekindustrie om meer details te verkrijgen.