Dit heeft Apple-topman Steve Jobs maandagavond bekendgemaakt tijdens de Worldwide Developers Conference. Volgens Jobs laadt Safari 3 stukken sneller dan Internet Explorer 7 en Firefox 2.

Safari 3 bevat diverse functionaliteiten, waaronder bladwijzerbeheer, tabbladen en een ingebouwde rss-lezer. "We denken dat Windows-gebruikers zeer onder de indruk zullen zijn. Miljoen van hen maken al gebruik van Itunes en nu kunnen zij ook kennismaken met de browsermogelijkheden van Safari", aldus Jobs.

Mensen die de browser willen uitproberen kunnen vanaf de Apple-website de gratis bètaversie downloaden. Deze bètaversie is een proefversie met een licentie om de software voor een beperkte tijd uit te proberen. De definitieve versie van Safari 3 zal deel uit maken van Mac OS X 10.5 Leopard en is per oktober beschikbaar als gratis download voor Mac OS X Tiger- en Windows-gebruikers.

Windows-gebruikers die de browser willen uitproberen moeten gebruikmaken van Windows XP of Windows Vista. Met minimaal 256 MB geheugen en met minimaal een 500-MHz Intel Pentium-processor.

Leopard

Ook heeft Apple nieuwe functies aangekondigd van Mac OS X 10.5 Leopard. Met de nieuwe functies moet het besturingssysteem eenvoudiger te configureren en te beheren zijn. De verwachting is dat Leopard in oktober wordt geïntroduceerd.

Nieuwe functies zijn bijvoorbeeld een Podcast Producer, waarmee gebruikers podcasts kunnen produceren en publiceren, en Spotlight Server, waarmee naar materiaal op andere servers kan worden gezocht.

Aan andere nieuwe functie is wikiserver, daarmee kunnen groepen gezamenlijke webpagina's (zogeheten wiki's) maken en bewerken. Op de wikiserver wordt ook de complete geschiedenis opgeslagen zodat eerdere gegevens kunnen worden teruggezet en verschillende versies kunnen worden samengevoegd of vergeleken.

"De belangrijkste voorzieningen in Leopard Server, zoals Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, Podcast Producer en QuickTime Streaming Server zijn nu 64-bits. Hierdoor kunnen gebruikers optimaal profiteren van de 64-bits-prestaties en -rekenkracht van hun hardware en werken met grotere gegevenssets", zo stelt Apple.