Apple heeft in het afgelopen kwartaal een winst van 1,07 miljard gemaakt, en de omzet steeg met 38 procent. De nettowinst van het derde kwartaal van het boekjaar 2008 bedroeg 1,19 dollar per aandeel. De brutomarge kwam daarmee uit op 34,8 procent, een lichte daling ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Maar Apple heeft bekend gemaakt dat die marge nu nog verder omlaag gaat. Om beter te kunnen concurreren gaat Apple in de prijzen snijden. De cfo van Apple, Peter Opperheimer, beschreef de hoge prijzen van het bedrijf namelijk als een "paraplu boven het hoofd van onze concurrenten".

De aandeelhouders zijn niet blij met dat nieuws. Het aandeel van Apple daalde maandag met ongeveer tien procent. Apple liet ook weten dat de verkopen in het komende kwartaal misschien wat lager gaan uitvallen.

Marktaandeel

Analisten verwachten dat Apple zijn recente winsten nu wil gebruiken om een groter gedeelte van de markt te veroveren. "Dit gaat betekenen dat je een flinke prijsdaling kan verwachten bij een van hun grote producten," speculeert analist A. M. Sacconaghi Jr. tegen de New York Times.

iPhone

Apple heeft bovendien bekend gemaakt dat het de iPhone uitbreid naar 20 nieuwe landen. Welke landen het precies betreft wilde coo Tim Cook niet verklappen. Het doel van Apple is om de iPhone aan het einde van dit jaar in 70 landen te verkopen.

Het nieuws is opmerkelijk, omdat het bedrijf op dit moment al kampt met leveringsproblemen. De vraag naar de mobiele telefoon is dermate hoog, dat Apple zich niet altijd aan levertijden kan houden. De verkoop van de eerste generatie iPhone is het afgelopen kwartaal enorm gestegen. Verkocht Apple in het derde kwartaal van boekjaar 2007 nog 270.000 telefoons, nu zijn dat 717.000 geworden.

Groei iPods vlakt af

De verkoop van de iPhone 3G is nog niet opgenomen in de kwartaalcijfers, omdat de telefoon uitkwam na 28 juni 2008, de laatste dag van het kwartaal. Het aantal iPods dat verkocht is, is iets meer dan 11 miljoen. Dat is een verkoopstijging van 12 procent, maar daarmee is de sterke groei uit het verleden behoorlijk afgevlakt. De verkoop van Mac-computers zat overigens onverminderd in de lift.