Psystar, een in Miami gevestigd IT-bedrijf trad eerder deze week naar buiten met advertenties waarin het de OpenComputer aanbiedt voor 400 dollar. De OpenComputer is een pc waarop OS X Leopard is geïnstalleerd, het meest recente besturingssysteem van Apple.

Hoewel Psystar hiermee waarschijnlijk de end user license agreement (EULA) van Apple schendt, kan Apple hiertegen in een rechtszaal weinig doen, melden juridische experts tegen Wired.

Licentieovereenkomst

Raj Abhyanker, een patentenadvocaat die vroeger voor Apple werkte: "Wanneer mensen naar een winkel gaan om software te kopen, of deze betaald downloaden, dan sluiten ze een licentieovereenkomst met Apple om deze software op hun computer te gebruiken. Het breken van de regels van een dergelijke overeenkomst is één van de zwakste argumenten in de rechtszaal, daar win je geen zaken mee."

Meer marktaandeel voor Apple

Toch is het opduiken van een dergelijke Mac-kloner niet per definitie een slechte zaak. Het is namelijk een teken dat Apple steeds meer grip krijgt op de markt. In het eerste kwartaal van 2008 verkocht het bedrijf meer dan 2,3 miljoen Macs. Daarmee groeit Apple volgens onderzoeksbedrijf IDC 2,5 keer zo snel als de gehele pc-markt.

Tot halverwege de jaren 90 stond Apple de verkoop van Mac-klonen toe. Bij zijn terugkeer bij Apple in 1997 heeft ceo Jobs dit programma de nek omgedraaid.

Leopard voor de gek gehouden

Volgens Apple emuleert Psystar delen van de Mac-firmware op een windows pc en houdt het daarmee besturingssysteem Leopard voor de gek door het te laten denken dat het op echte Apple-hardware draait. Psystar laat weten dat het de kernel van Leopard rechtstreeks vanaf de OS X-cd's kan installeren, met behulp van een EFI ( Extensible Firmware Interface) en een aantal drivers.

Om het gebruikers nog makkelijker te maken biedt Psystar een vooraf geïnstalleerde versie van Leopard aan voor mensen die de OpenComputer bestellen in combinatie met een exemplaar van het besturingssysteem.

Apple staat machteloos

Abhyanker, die inmiddels zijn eigen patentbureau heeft, meent dat Apple extreem weinig kan doen om Psystar tegen te houden, vooral omdat het bedrijf tegenwoordig dezelfde hardware gebruikt als 99 procent van pc-industrie. Apple zou de verkoop zelf niet kunnen verbieden, maar kan slechts eisen dat Psystar de fabrieksprijs (OEM-prijs) van Leopard vergoedt. Dat gaat naar verwachting om enkele dollars.

Technische maatregelen

Daarbij is het zelfs waarschijnlijk dat Psystar Leopard geheel legaal via een distributeur koopt. In dat geval zou niet Psystar verantwoordelijk zijn voor een contractbreuk, maar de distributeur.

Volgens andere juridische experts is het breken van een EULA technisch gezien niet illegaal, omdat het geen daadwerkelijk getekend contract is.

Hoewel Apple veel tijd en energie zou kunnen steken in een juridisch offensief, kan het beter technische maatregelen nemen. Abhyanker: "Het leveren van firmware-updates zou de oplossing kunnen zijn. Apple brengt regelmatig updates uit voor Leopard. In de toekomst zouden deze updates ervoor kunnen zorgen dat Psystar de manier waarop zij software verkoopt drastisch zal moeten veranderen. Uiteindelijk zal het bedrijf voortdurend achter de feiten aanlopen, en verwikkeld raken in een compatibiliteitsnachtmerrie."