Eerder deze week werd Apple aangeklaagd omdat het bedrijf naar verluidt het verzenden van persoonlijke informatie naar advertentiebedrijven mogelijk zou maken. Dat gebeurde zonder medeweten of toestemming van de gebruikers. Een advocaat gespecialiseerd in privacy verwacht nog meer van dit soort zaken tegen Apple.

'Wet is erg onduidelijk'

Dat meldt het Amerikaanse blad InformationWeek. In een gesprek met dat blad zegt advocaat Kevin Pomfret dat de Amerikaanse trend dat consumenten naar de rechter stappen om hun privacy te beschermen, door zal zetten. “Ik zou verbaasd zijn als er niet meer rechtszaken komen”, zegt hij.

Pomfret, die meerdere bedrijven adviseert over privacyzaken, zegt wel dat de Amerikaanse wet erg onduidelijk is over privacyschending. Dat ondanks dat de regering vaak debatteert over privacybescherming. Het is dus ook te verwachten dat andere bedrijven in de toekomst eerder aangeklaagd worden.

Eerdere iPhone-aanklachten

Apple werd aangeklaagd vanwege het lekken van privégegevens via apps op de iPhone en iPad. Deze aanklacht kwam na een artikel dat de Wall Street Journal hierover schreef. Naast Apple werden ook enkele applicatieontwikkelaars in dezelfde zaak voor de rechter gedaagd.

Het is niet voor het eerst dat particulieren Apple voor de rechter slepen wegens problemen met de iPhone. Dat gebeurde eerder tweemaal omdat Apple niet duidelijk zou maken dat de batterij niet te vervangen was. Ook haarscheurtjes in het toestel waren reden om Apple aan te klagen. Twee anderen klaagde Apple in 2009 aan omdat er toen geen MMS op de iPhone beschikbaar was.

Opvallend dat Apple wordt aangeklaagd

Toch is het opvallend dat Apple in deze zaak ook wordt aangeklaagd. De telefoonfabrikant is immers niet degene is die de persoonlijke gegevens doorspeelt naar derden. Toen in oktober bleek dat Facebook applicaties privégegevens lekten, werd bijvoorbeeld alleen applicatiebouwer Zynga, maker van Farmville, aangeklaagd.

InformationWeek geeft aan dat Apple niet wil reageren op de uitspraken van de advocaat.