Afgelopen week verscheen de applicatie IS Drive in Apple's App Store. De app laat gebruikers de Bittorrent-downloaddienst van de site Imageshack hanteren op de iPhone, meldt Torrentfreak. Gebruikers kunnen downloads beheren en torrentdownloads toevoegen. De app toont ook screenshots van videobestanden die succesvol zijn gedownload.

IS Drive werkt alleen met betaalde Imageshack-accounts (8 dollar per maand). De app zelf kost 3,99 euro en stond zondag ook in Nederlandse appstore. Het bedrijf BitTorrent Inc. heeft eerder afgezien van een iPhone-app van uTorrent omdat Apple dergelijke apps constant weigerde. Het bedrijf maakte in plaats daarvan een webinterface voor uTorrent. Apple staat bekend om zijn strenge controle op apps voordat deze worden toegelaten tot zijn App Store, waar al meer dan 250 duizend iPhone-programma's zijn te vinden.

Bewust

IS Drive-ontwikkelaar Derek Kepner geeft tegenover Torrentfreak toe dat hij zich op glad ijs begeeft. Volgens Kepner staat het toestaan van de app los van het feit of Bittorrent daadwerkelijk wordt gebruikt voor het schenden van auteursrechten. "Wat heb ik of Apple daar mee te maken? Ze kunnen dat ook doen binnen Safari."

Kepner geeft toe dat hij bewust het woord torrent uit de beschrijving van de app heeft weggelaten. "Ik ben voorzichtig geweest door niet het vieze woord 'torrent' te gebruiken." Apple heeft nog niet gereageerd op het verschijnen van IS Drive. Het is goed mogelijk dat de controleur bij Apple een fout heeft gemaakt.

UPDATE woensdag 10.24 uur: Inmiddels is de app door Apple uit de App Store verbannen, meldt de developer. "Ik heb het vermoeden dat ik Apple niet meer op andere gedachten kan brengen."