Volgens Jorge Espinosa, een advocaat gespecialiseerd in intellectuele eigendomsrechten in Miami, beschuldigt Apple concurrent Psystar van het schenden van zowel de licenties als het auteursrecht en handelsmerk van Apple.

"Psystar houdt zich bezig met het fabriceren en verkopen van computers waarop Apple's OS X besturingssysteem vooraf geïnstalleerd is. De shrink wrap licentie van Apple geeft duidelijk aan dat deze software alleen geïnstalleerd mag worden op computers van Apple," schrijft Espinosa op zijn blog.

OpenMac

De computers van Psystar kregen oorspronkelijk de naam OpenMac mee, maar deze naam werd al snel gewijzigd in het meer neutrale OpenComputer.

Het probleem is wellicht niet zozeer dat Psystar computers fabriceert waarop OS X draait, maar vooral dat deze machines over de toonbank gaan voor iets minder dan 400 dollar en daarmee een doorn in het oog zij van Apple. De end-user licensing agreement, (EULA) van Mac OSX verbiedt gebruikers expliciet om het besturingssysteem te installeren op computers die niet door Apple verkocht worden.

Niet rechtsgeldig?

Juridische experts bepleitten eerder dit jaar dat Apple machteloos staat tegen de klonenbouwer.

Effect van de uitspraak

Wat precies het effect zal zijn van een eventuele overwinning van Apple is niet helemaal duidelijk. Psystar klanten zouden wellicht verstoken kunnen blijven van updates.

Andersom zou een verlies van Apple de deur openen voor nog veel meer Mac klonen.